fav icon
Favorilerim
login icon
Üye Girişi

Share this content on:

Yayık Tereyağı

Yayık Tereyağı

Yayık tereyağı, vitamin, mineral, kalsiyum ve protein deposu olan faydalı bir hayvansal gıdadır. Yemeklerde, kahvaltılarda ve hamur işlerinde kullanılabilen bu yağ sofralara eşsiz bir lezzet katar. Bu yağ ile pişirilen yemeklerin tadı ve kokusu sofradakileri bir anlığına da olsa özledikleri doğal köy yaşamına götürür.

Yayık Tereyağı Nedir?

İneklerden sağılan sütlerin mayalanıp olgunlaştırılması ve sonrasında yayık olarak adlandırılan bir kapta ya da özel makinelerde soğuk su ile çalkalanması yoluyla üretilen yayık tereyağı, insan vücuduna sayısız faydaları bulunan hayvansal bir gıdadır.

Yayık Tereyağı Nasıl Yapılır?

Çayırlarda taptaze otlarla beslenen ineklerden sağılan süt iyice kaynatılır. Kaynatılan sütün üzerinde biriken kaymak tabakası geleneksel

yöntemlerle ayrıştırılır. Ayrıştırılan bu kaymak, yayıkta soğuk su yardımıyla çalkalanarak tereyağına dönüştürülür. Soğuk su sütteki laktik asiti meydana çıkarır ve süt yayıkta çalkalanınca yağ molekülleri yapışarak yoğunlaşır. Son olarak kaymağın yoğunlaşmasıyla elde edilen tereyağı, saklama esnasında bozulmaması için su ile yıkanarak içerisindeki ayrandan arındırılır.

Yayık Tereyağının Rengi Neden Değişir?

Tereyağının sarı rengi dönemsel olarak farklı tonlara sahip olabilir. Bu renk tonları, değişken mevsim şartları nedeniyle ineklerin

beslenme şekillerinin farklılaşmasından kaynaklanır. Örneğin, yaz ve bahar aylarında inekler doğadaki çiçekler ve yeşilliklerle beslenirler. Bu yeşillikler bol miktarda karotenoid maddesi içerir. Bu nedenle, taptaze otlarla beslenen ineklerin sütünde de karotenoid maddesi bulunur ve bu madde yağda çözünür. Böylece, tereyağının rengi de sapsarı olur. Rengi ve kokusuyla bu dönemde üretilmiş tereyağları çok kalitelidir. Sonbahar ayında ise çiçekler ve otlar kuruduğu için bu dönemde üretilen tereyağının rengi açık sarı olur. Kış aylarında inekler çayırlarda değil de içerde kuru ot, saman, buğday ve arpalarla beslendikleri için bu aylarda üretilen yağların rengi beyaza yakındır çünkü bu otlar renk verici karotenoid maddesi içermezler. Mevsimsel farklılıklar tereyağının sadece rengini etkilemez, aynı zamanda kokusunu ve tadını da değiştirir.

Yayık Tereyağının Faydaları Nelerdir?

Yayık tereyağı içeriğindeki çinko, iyot ve magnezyum sayesinde vücuda birçok yarar sağlar.

Süt yağı bakımından zengin olan tereyağı önemli bir enerji kaynağıdır.

İnsan vücudunun üretemediği temel yağ asitleri açısından da zengin olan bu yağ, A,D,E,K gibi çeşitli vitaminlerin emilimini hızlandırır. Beyin sağlığı ve sinir hücreleri için oldukça faydalı olan temel yağ asitleri tereyağında bolca bulunur. Bu yüzden gelişim çağındaki çocukların bu yağı tüketmesi beyin gelişimleri ve hafızaları için oldukça önemlidir.

Aynı zamanda D vitamini ve kalsiyum da içeren tereyağı kemiklerin güçlenmesini sağlar.

A vitamini deposu olan bu yağ cilt sağlığı için de oldukça faydalıdır, yaraların iyileşmesinde önemli bir rol oynar.

Sindirimi hızlandıran ve hazımsızlığı önleyen yayık tereyağı antioksidan açısından da zengindir. Hastalıklardan ve mikroplardan

koruyucu özelliği vardır.

Yayık Tereyağı Nasıl Tüketilir?

Yayık tereyağı kahvaltılarda direkt olarak tüketilebilir. Bu yağ yemek yapımında tek başına ya da diğer yağ çeşitleriyle karıştırılarak kullanılabilir. Kendine has kokusu ve tadı ile akıllara eski, özlenen günleri getirir.

Yayık Tereyağı Nasıl Saklanır?

Köyden Yöresel Gıda Market olarak ürettiğimiz ürünlerde katkı maddesi ve koruyucu kullanmıyoruz. Dolayısıyla, yayık tereyağlarımız marketlerden satın aldığınız tereyağları kadar uzun ömürlü değildir. Tereyağlarımız sıcakta beklediğinde oksitlenebilir, bu durum yağlarımızın tadının ve kokusunun değişmesine neden olabilir. Bu yüzden, yağlarımızı dondurucuda saklayarak 3 ay boyunca güvenle tüketebilirsiniz. Fakat ürünümüzün et, balık, peynir gibi gıdaların yanına konulmaması gerekmektedir.

Yayık Tereyağı Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bazı yağ üreticilerinin süt almak için yetiştirdiği inekler fabrika çiftliklerinde doğup yetiştiriliyor. Bu inekler çayırlarda serbetçe dolaşarak taze otlarla beslenmek yerine mandıralarda kuru otlarla beslenmek zorunda kalıyor. Bu şartlarda yetiştirilen ineklerin hem sütleri hem de bu sütlerden üretilen tereyağları tatsız, renksiz ve kokusuz olabiliyor. Bu üreticiler ürünlerinde katkı maddeleri, trans yağlar ve kıvam arttırıcılar kullanarak ürünlerini tatlandırabiliyor ve renklendirebiliyorlar. Bu yüzden tereyağı alırken güvenilir bir markadan almak önemlidir.

İneklerimiz yaz ve bahar aylarında köyümüzün otlaklarında serbestçe dolaşıyor, taptaze otlarla ve yoncalarla besleniyorlar. Yayık tereyağlarımızı üretirken ineklerimizin sütlerine hiçbir katkı maddesi ve koruyucu gıda eklemiyoruz. Hijyenik koşullarda ürettiğimiz, kimyasal işlemlerden geçirmediğimiz, tamamen doğal ve sağlıklı tereyağlarımızı Türkiye’nin her yerine soğuk zincir paketlerle gönderiyoruz. Böylece yağlarımız oksitlenmeden ve bozulmadan sofralarınıza ulaşıyor. Yayık tereyağlarımızı afiyetle ve güvenle tüketebilirsiniz.

Share this content on:

Blog yazımızda yer alan ürünlerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Okurken keyif alabileceğiniz diğer blog yazılarımız: